fredag 16. januar 2009

Monogram

Mange flotte ideer med monogramer som vises i bloglandia i det siste.

Jeg skal prøve å vinne et hos Crinoline



Også ønsker jeg meg en ny symaskin som kan brodere, hint hint mannen min...hehe!

torsdag 15. januar 2009

Uteprosjektene

Tenkte å samle litt inspirasjon til uteprosjektene mine...

Jentene fikk dette huskestativet til bursdagen sin av besteforeldre :) gjett om det blir gøy da! Nå må vi bare vente på at det kommer i butikkene så vi får kjøpt og satt opp!

Så skal vi jo skifte ut porten vår og der er jeg helt blank! Fant disse på nett nå, men vil ha vedlikeholdsfrie porter, orker ikke tanken på å male disse hvert annet år...




Kom gjerne med tips til vedlikeholdsfrie porter og gjerder i hvitt ....

Award

Jeg har fått en award av Lykkebo! Tuuuusen takk for den, setter veldig pris på at noen syns bloggen min er verdt award :)


Reglene er at jeg skal gi den videre til 7 andre bloggere. Jeg skal tenke litt på hvem jeg skal gi den videre til som ikke allerede har fått den ;)

mandag 12. januar 2009

Vips - var den 2 års feiringen over

Lillesøster fylte 2 år på fredag men først idag hadde vi feiring med familien.

Lillesnuppa fikk mange fine gaver og var virkelig i slaget hele dagen og lenge etter hennes sengetid.

Her er noen glimt fra dagen.

Bordpynt iår var enkle rosa hjertelys og noen småstener oppi "glassvasen", vimplene som jeg sydde fikk komme opp på vinduet og det nye maleriet. Muffins ble det idag også og sjokolade og kokostrukket marsmellows. Marsmellowsene var himmelsk gode! (bruk kokesjokolade til å dyppe de i)
Stuen fikk låne putene fra dukkestuen for anledningen. Hvite putetrekkene har blitt byttet ut med rosa
Må faktisk innrømme at det var helt herlig å få inn vårfargene i stuen, men det spørs om jeg får overtale mannen til å ha såååå mange puter i huset... haha!

Tullejente vår som klarte å blåse ut lyset sitt også, uten hjelp.... Ah stolt mor jeg er idag!



søndag 11. januar 2009

Stell av orkideer

Klippet fra ORKIDESPESIALISTEN
Den mest solgte tropiske orkideen i Norge og andre vestlige land heter Phalaenopsis (uttales: FA - LE - NOP - SIS ). Phalaenopsis er en stueplante som er lett å dyrke og få i blomst. Enkelte grunnleggende regler om stell av potteplanter står fast også for orkideer. De viktigste listes opp nedenfor. Såfremt man respekterer disse grunnleggende kulturanvisningene, vil man raskt oppdage at mange orkideer er robuste planter som tåler store påkjenninger og temmelig røff behandling.

1) Plassering. Orkideer liker å stå lyst. De bør få godt dagslys i en vinduskarm og vil gjerne ha en del sol. Bare det sterkeste, mest intense og brennende sollyset vil kunne skade plantene. Phalaenopsis kan dyrkes året rundt i et vindu mot øst eller vest. Unngå nærhet til varmekilder som panelovner, vifteovner og radiatorer. Ingen planter liker tørr, varm luft. Flere planter sammen øker også trivselen, men ikke la store, grønne planter stjele lys fra orkideene! Les mer her om lysforhold.

2) Aldri iskaldt vann! Orkideer som står i potter, vannes best ved å senke pottene ned i romtemperert vann og la dem bli gjennomvåte, eller ved å holde dem under rennende, lunkent vann fra springen. La det renne friskt vann en stund, juster så temperaturen opp mot 20 - 25°C. La deretter vannet skylle gjennom potta og over synlige luftrøtter. Det vannet vi har i Oslo-området er svakt surt og passer utmerket for orkideer. Plantene setter stor pris på denne formen for gjennomvanning med vann som holder romtemperatur. Ofte er det da ikke nødvendig å vanne på nytt før etter mange dager. Les mer her om vannkvalitet. Les mer her om utbredte misforståelser om vanning av orkideer.

3) Sørg for god drenering! Etter at orkideene har fått vann, skal alt overflødig vann få tilstrekkelig tid og god anledning til å renne bort før pottene settes tilbake på underskålene eller i potteskjulerne. Det er viktig med ett eller flere velfungerende dreneringshull i bunnen av potta. Likeledes er det viktig at orkideene plantes i et lett og porøst vekstmedium, f.eks. en furubarkblanding. Dette vil sikre god tilgang på luft til røttene. Orkideer misliker sterkt å bli stående i vasstrukne og rå potter over lang tid. Det må aldri bli stående vann på underskåla eller i potteskjuleren.

4) Dusj plantene! Mellom de ordinære vanningene vil orkideene gjerne dusjes med lunkent vann fra en sprayflaske. Det heter seg at man helst bør unngå vanning og dusjing altfor seint på dagen, fordi det meste av vannet bør få anledning til å fordampe før det blir kveld / natt. Grunnen er at det ellers kan oppstå fare for soppangrep på grunn av for rått klima omkring plantene. Min erfaring er imidlertid at dette sjelden eller aldri er noe i problem i norske hjem, der lufta som regel er ganske tørr. En bør likevel unngå at det til stadighet samler seg vann i vekstpunktet (det punktet der det kommer til syne nye blader i toppen av bladrosetten). Trekk opp vann herfra med porøst papir eller blås vannet bort fra akkurat dette stedet på planten. Vann som samler seg og blir liggende i vekstpunktet, kan i verste fall føre til råte og alvorlig skade, men dette er IKKE vanlig i ordinær stuekultur.

5) Gi bare litt næring! Orkideer greier seg fint og vil vokse og blomstre godt selv med bare beskjedne mengder gjødning. Bruk spesiell orkidenæring (følg doseringen angitt på flasken) eller vanlig flytende blomsternæring, men i så fall aldri mer enn ca. 1/3 av den styrken vanlige potteplanter får. Alternativt kan man blande noen få dråper flytende blomsternæring med vannet på dusjeflaska. Da kan man egentlig dusje plantene (de nederste bladene og røttene) så ofte man har lyst, men i så fall gir man ikke ekstra næring i forbindelse med de ordinære vanningene. Ikke dusj mot vekstpunkter der vannet kan bli liggende.

6) Mer om temperatur- og lysforhold. Her er det store forskjeller mellom de enkelte slekter / arter / hybrider. Noen forlanger maksimalt med lys og kan vennes til å tåle full sol og sterk varme i et sørvindu eller i en lun krok utendørs om sommeren. På steder i huset der andre potteplanter viser tegn til mistrivsel og straks begynner å henge med bladene når vår- og sommersola slår til for fullt, der stortrives ofte noen av de mest lyskrevende orkideene! Andre vil helst vokse i lett skygge. Noen såkalte "tropiske" orkideer tåler godt temperaturer under 10° C – enkelte er til og med avhengige av en periode med forholdsvis lave temperaturer (en slags vinter) for å komme i blomst på nytt. Andre misliker kulde sterkt, men elsker til gjengjeld varme solskinnsdager. Følg kulturanvisningene for de enkelte slekter / arter / hybridkomplekser!

Gjemme tv`en?

Tidligere idag, eller igår utfordret Kari med bloggen "My home is my castle" blogger å vise tv`en sin. Mange la igjen en kommentar, inkludert meg at vi ønsker helst å gjemme bort det store sorte droget av en skjerm.
Her er noen ideer fra Ikea.
Møblene kan males, listes med andre lister og eller tapetseres.
Noen som har lyst å prøve seg?




Bilderammer

Kanskje ta en tur på Ikea for å finne bilderammer ?

Inspirasjon til vaskerommet

Vaskerommet vårt er lite så en lignende oppsett av møbler/interiør passer fint.
Lurer på disse hengestativene holder jeg? Virker så spinkle og lurer på om de klarer vekten av våte klær? Noen som har de hjemme?



Inspirasjon til garasjen

Før garasjen kan "styles" må den isoleres og gulv må støpes. Men når den tid kommer har Ikea mange gode ideer til styling av garasjen.


lørdag 10. januar 2009

Inspirasjon til soverom

Soverommet vårt er knøttlite. Får akkurat plass til en 180x200 cm madrass og et skap.


Ønsker meg en sengegavl fra Skeidar og nytt garderobeskap, men tviler på at det er plass til skapet.

Pax birkeland fra Ikea er fint, de samme dørene jeg ønsker meg ned til kjelleren.
Hemnes serien fra Ikea er også veldig fint, det nye garderobeskapet skal undersøkes nærmere.

Et alterativ er å bygge inn sengen for å få max utbytte av plassen.
Kanskje kanskje....? Tenke litt på det.

Inspirasjon til mine prosjekter - IKEA

Fant den nye Ikea katalogen på nett, se link på venstre side.
Det er mye inspirasjon og hente hos Ikea :)
Få ting som slår å tusle rundt på Ikea en sen kveld og bare nyyyyyte....


Jeg legger bildene i forskjellige innlegg, på den måten kan jeg segregere de på "prosjektene" hehe.....kontrollfrik jeg? Neeeeiiii.....


Først ut er kjelleren som er nok det største prosjektet vårt.


Der ønsker jeg en bokseksjon og jeg tror valget faller på Liatorp fra Ikea.


Det er plass til 3 seksjoner på den ene kortveggen og de skal da stå ved siden av hverandre, uten mellomrom. Huske på å få med riktig list. Tror ikke jeg bygger inn bokhyllene da det ikke er ventilasjon på den veggen. Kan heller legge noen esker på toppen for å utnytte plassen




Mulig jeg lager seksjonen av kjøkkeninnredningen med "Ståt" fronter.
Må nok måle opp grundig arealet jeg har å boltre meg på nede i kjelleren først, men kjøkkeninnredning hadde jo vært det beste. Utnytte plassen best mulig.

På den ene langveggen skal det være en skyvedørsgarderobe og disse skyvedørene er helt perfekte! Disse skal bygges inn slik at de går fra gulv til tak.
Veggen er ca 6 meter lang så det blir mange dører!
Gleder meg til å starte på dette prosjektet.

Ommøblering i stuen og se hva mannen har med seg...

Idag har jeg hatt massiv opprydning. Tv stuen ble ryddet, se innlegg lenger ned.

Så var det stuen sin tur. Alt som kan minne om julepynt ble tatt ned i kjelleren og da ble det plustelig litt tomt. Igår kjøpte jeg noen nye hvite planter, skulle hatt noen rosa også men det hadde de ikke da. Tar meg en tur på plantasjen imorgen kanskje...og se hva de har der.


Mens jeg ryddet og ordnet hjemme, hjalp mannen pappaen sin med å flytte.

Svigerfar er litt kunstner av seg og har mange forkjellige bilder, og mannen fikk med seg et bilde hjem. Kanskje litt av det største laget, men syns det nå passet fint! Vi får ha det til jeg får summet meg og funnet noen rammer og printet ut bilder jeg har lyst å ha i rammene.. men det kan jo ta tid, hehe :)
Bildet ble litt mørkt, tatt nå på kvelden.

Tv utfordring

Utfordring som Kari fra "my home is my castle" passer ganske bra idag, da jeg har ryddet opp i filmer og tv stuen.

Vi er så heldige at vi fikk til en liten tvstue når vi totalrenoverte huset. Det var nesten en betingelse når vi skulle kjøpe "nytt" hus at tv stue, måtte vi ha!
Et soverom måtte bøte med livet, men men....
Her er iallefall vår tv-stue.

Pippefilmen er storfavoritt om dagen og står så å si på repeat hele dagen, hehe!

Jentene har fått hver sin "godstol" som de bruker til å sitte og titte på tv i, hvis det ikke er plass i sofaen bak.




Jeg er på jakt etter et par bilder som jeg kan henge over tv`en. Men så ønsker jeg også se om jeg finner et skap jeg kan gjemme tv i. Blir ikke enig med meg selv, men det blir nok bilder som kommer først opp ja.


mandag 5. januar 2009

Nytt år!

og nye muligheter....

Vi har vært på en herlig miniferie på hytta, uten pc og nett. Egentlig veldig deilig en liten stund men idag begynte abstinensene å melde seg. Måtte bare hjem til min kjære blogg, hehe! Neida ikke bare bloggen jeg måtte hjem til...


Jentene har vært syke hele romjulen frem til idag, feber og hoste så det ble ingen skitur eller aketur på oss. Dessverre! Det ble mye kos, pusling inne på hytta og rolige dager i sengen eller sofaen. Og da er det greit å være hjemme så jentene kan "underholde" seg selv i større grad enn på hytta hvor det ble 25 minus på det kaldeste... brrr... selv den tøffe hunden vår nektet å gå ut! Og julegaven fra bestemor var super å ha med seg da. Jentene satt som klistret til tv ;)


Før vi reiste fikk jeg vært på litt romjul salg. Fikk kjøpt et par juletrær som skal pyntes til neste jul, fra Villa Collection til halv pris.



Ny såpeskål og dispenser også fra Villa Collection har funnet veien til badet og et par små engler til jentene som jeg har hengt over sengene deres. Har fått litt dilla på engler etter at mammaen min gjorde det samme hjemme hos seg over jentenes senger. Hjelp! Blir jeg mer og mer lik moren min?Hehe, det skulle bare være en bonus! Mamma er helt fantastisk.



Nå har jeg også fått pakket bort juletreet. Det måtte ut nå. Om 6 dager skal vi feire lillesøsters 2 års dag og jeg har ikke tid til å stelle for mye med juletreet nå.



Og her sitter jeg og endrer litt på bloggen, har funnet ut at jeg ønsker meg 3 kolonner i bloggen så etter å ha knotet i 3 timer har jeg endelig fått det til....

lørdag 3. januar 2009

Økologiske gjødsel

Brennesle

Vårens første brennesleblader er rike på nitrogen, fosfor og kalium. Legger du bladene i vann kan vannet brukes som gjødsel.
Bruk ca. 1 kg nesler til 10 liter vann. Dekk bøtten og la blandingen stå i romtemperatur en drøy uke. Det lukter litt utedo, men tenk at dette blir gjødsel som gir en frodig hage.

Når du skal bruke uttrekket til gjødsel , må du igjen tynne med vann. Ca 2 dl nesleuttrekk til 1 liter vann pleier å gi et godt resultat.






Tang

Det er rike forekomster av tang og tære langs kysten vår., men tangen blir bare i liten grad brukt som gjødsel. Tang inneholder plantenæringsstoffer som det ofte er for lite av i jordsmonnet, for eks kalium, fosfor, nitrogen og magnesium. Tang inneholder også en lang rekke viktige mikronøringsstoffer som er viktige for planteveksten, for eks mangan, bor, kobolt, molydben, seden og jod.




Da er det bare å vente på våren ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg