søndag 11. januar 2009

Stell av orkideer

Klippet fra ORKIDESPESIALISTEN
Den mest solgte tropiske orkideen i Norge og andre vestlige land heter Phalaenopsis (uttales: FA - LE - NOP - SIS ). Phalaenopsis er en stueplante som er lett å dyrke og få i blomst. Enkelte grunnleggende regler om stell av potteplanter står fast også for orkideer. De viktigste listes opp nedenfor. Såfremt man respekterer disse grunnleggende kulturanvisningene, vil man raskt oppdage at mange orkideer er robuste planter som tåler store påkjenninger og temmelig røff behandling.

1) Plassering. Orkideer liker å stå lyst. De bør få godt dagslys i en vinduskarm og vil gjerne ha en del sol. Bare det sterkeste, mest intense og brennende sollyset vil kunne skade plantene. Phalaenopsis kan dyrkes året rundt i et vindu mot øst eller vest. Unngå nærhet til varmekilder som panelovner, vifteovner og radiatorer. Ingen planter liker tørr, varm luft. Flere planter sammen øker også trivselen, men ikke la store, grønne planter stjele lys fra orkideene! Les mer her om lysforhold.

2) Aldri iskaldt vann! Orkideer som står i potter, vannes best ved å senke pottene ned i romtemperert vann og la dem bli gjennomvåte, eller ved å holde dem under rennende, lunkent vann fra springen. La det renne friskt vann en stund, juster så temperaturen opp mot 20 - 25°C. La deretter vannet skylle gjennom potta og over synlige luftrøtter. Det vannet vi har i Oslo-området er svakt surt og passer utmerket for orkideer. Plantene setter stor pris på denne formen for gjennomvanning med vann som holder romtemperatur. Ofte er det da ikke nødvendig å vanne på nytt før etter mange dager. Les mer her om vannkvalitet. Les mer her om utbredte misforståelser om vanning av orkideer.

3) Sørg for god drenering! Etter at orkideene har fått vann, skal alt overflødig vann få tilstrekkelig tid og god anledning til å renne bort før pottene settes tilbake på underskålene eller i potteskjulerne. Det er viktig med ett eller flere velfungerende dreneringshull i bunnen av potta. Likeledes er det viktig at orkideene plantes i et lett og porøst vekstmedium, f.eks. en furubarkblanding. Dette vil sikre god tilgang på luft til røttene. Orkideer misliker sterkt å bli stående i vasstrukne og rå potter over lang tid. Det må aldri bli stående vann på underskåla eller i potteskjuleren.

4) Dusj plantene! Mellom de ordinære vanningene vil orkideene gjerne dusjes med lunkent vann fra en sprayflaske. Det heter seg at man helst bør unngå vanning og dusjing altfor seint på dagen, fordi det meste av vannet bør få anledning til å fordampe før det blir kveld / natt. Grunnen er at det ellers kan oppstå fare for soppangrep på grunn av for rått klima omkring plantene. Min erfaring er imidlertid at dette sjelden eller aldri er noe i problem i norske hjem, der lufta som regel er ganske tørr. En bør likevel unngå at det til stadighet samler seg vann i vekstpunktet (det punktet der det kommer til syne nye blader i toppen av bladrosetten). Trekk opp vann herfra med porøst papir eller blås vannet bort fra akkurat dette stedet på planten. Vann som samler seg og blir liggende i vekstpunktet, kan i verste fall føre til råte og alvorlig skade, men dette er IKKE vanlig i ordinær stuekultur.

5) Gi bare litt næring! Orkideer greier seg fint og vil vokse og blomstre godt selv med bare beskjedne mengder gjødning. Bruk spesiell orkidenæring (følg doseringen angitt på flasken) eller vanlig flytende blomsternæring, men i så fall aldri mer enn ca. 1/3 av den styrken vanlige potteplanter får. Alternativt kan man blande noen få dråper flytende blomsternæring med vannet på dusjeflaska. Da kan man egentlig dusje plantene (de nederste bladene og røttene) så ofte man har lyst, men i så fall gir man ikke ekstra næring i forbindelse med de ordinære vanningene. Ikke dusj mot vekstpunkter der vannet kan bli liggende.

6) Mer om temperatur- og lysforhold. Her er det store forskjeller mellom de enkelte slekter / arter / hybrider. Noen forlanger maksimalt med lys og kan vennes til å tåle full sol og sterk varme i et sørvindu eller i en lun krok utendørs om sommeren. På steder i huset der andre potteplanter viser tegn til mistrivsel og straks begynner å henge med bladene når vår- og sommersola slår til for fullt, der stortrives ofte noen av de mest lyskrevende orkideene! Andre vil helst vokse i lett skygge. Noen såkalte "tropiske" orkideer tåler godt temperaturer under 10° C – enkelte er til og med avhengige av en periode med forholdsvis lave temperaturer (en slags vinter) for å komme i blomst på nytt. Andre misliker kulde sterkt, men elsker til gjengjeld varme solskinnsdager. Følg kulturanvisningene for de enkelte slekter / arter / hybridkomplekser!

4 kommentarer:

Maliva`s verden sa...

Supert,takk for tipsene.Jeg har fått flere orkideer nå,så nå skal jeg prøve oppskriften din:O)Ha en fortsatt fin søndag.
Klem fra Maliva

Ida sa...

Ojda.. jeg trodde trikset var "EN eggeskål med vann om dagen" - haha - ikke rart orkideèr ikke vil leve hos meg ;-) Disse tipsene skal jeg kopiere og lagre ved neste innkjøp :-) Thank you!!

Takker også for gratulasjoner , kjempekoselig! Joda, stellerom/vaskerom er egentlig ganske greit! Lett å holde det rent og ryddig - eller alt rotet samlet på ett sted..hihi :)

Jeg har termin om 5 uker, 17.februar - og gleeeeeder meg mer og mer til ungen er ute av magen - for nå er en offesielt LEI!

Klemmer

Ninas Drops sa...

Takk for de fine tipsene=)
Har visst gjort maaaange feil jeg og=)

Petter sa...

hmmm. Jeg har hatt ganske mange orkidéer som har blomstret igjen og igjen over mange år. Men jeg er ganske lat og har latt plantene stå med røttene i vann slik at jeg slipper å vanne mer en en gang eller to i kvartalet. Det er mulig de "hater" å stå i vann, men det virker jo som de trives når de blomstrer som bare det et par ganger i året! Synspunkter?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg