lørdag 5. mai 2012

Plassering av drivhus i hagen

Samler litt info om drivhus. Selv om det er et stykke før jeg kan glede meg over mitt eget drivhus så er det kjekt med planlegging - noe jeg koser  meg veldig med.

Sakset noen tips om plassering av drivhuset på forskjellige nettsteder.
Ekspertene sier at kortsidene skal ligge Nord og Sydvendt, med inngangsdøren vendt mot syd. Dette fordi innsektene svermer om dagen når det er varmt og finner veien lett inn til blomster og planter som trenger hjelp til bestøving. Det man skal vie en tanke er muligheten for skygge. Sommerens lys er viktig for dyrkingen, men det er også viktig å sile vekk de brennende solstrålene. Derfor er den mest ideelle plassering et sted hvor drivhuset kan stå i vandrende skygge i løpet av dagen. Gjerne under et stort løvtre eller en syrinbusk eller lignende.
Med dette sagt er lufting like viktig som å skygge for de brennende solstrålene. Det finnes forskjellige automatiske systemer å velge mellom, men den mest ²grønne² er vel den der åpnerne er fylt med bivoks og p.g.a.

Plassering

Når du skal plassere drivhuset er det to forhold du bør ta spesielt hensyn til: Lys og le. Et drivhus bør naturlig nok ikke plasseres i skyggen. I tillegg er det smart å ikke plassere det på det mest værutsatte stedet i hagen.

I tillegg bør du selvfølgelig plassere drivhuset et sted det ikke er til hinder for hvordan dere vanligvis bruker hagen. Har du barn, bør du sørge for at det er strategisk plassert i forhold til hvor de eventuelt leker med ball, slik at de fortsatt kan leke - uten å bekymre seg over å risikere familiens nye glasshus. 


Hvor skal drivhuset stå?

Plasseringen bør både være praktisk og estetisk. Ofte kan det lønne seg å flytte reisverket til frittstående hus rundt i hagen for å finne det optimale stedet.
Plasseringen bør både være solrik og lun. Halvtakhus bør plasseres mot en sørvestvendt vegg eller mur. Både frittstående og halvtakhus er praktiske å plassere i tilknytning til terrassen. Det blir kort vei til tomatene og andre delikatesser når sommerens måltider inntas, og det blir enklere å bruke drivhuset som hagestue. Dessuten er det lettvint å stable hagemøbler og puter inn der.
En tradisjonell løsning er å sette opp et drivhus ved kjøkkenhagen. Der kan det for eksempel fungere som romdeler mellom prydhagen og nyttehagen. Har du en hagedam, kan vannet og drivhusets glassvegger gjensidig speile hverandre. Et rundt eller spesielt formet drivhus bør få en frittliggende plass i hagen et stykke unna boligen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg